Autorius Tema: Tanzanija-2020  (Skaityta 10651 kartus)

0 Nariai ir 1 Svečias peržiūrinėja šią temą.

Valdemaras Norkus

  • Newbie
  • *
  • Įrašai: 4
    • Žiūrėti profilį
Tanzanija-2020
« Įrašytas: Spalis 28, 2020, 05:55:03 pm »
Sveiki kolegos.Buvo pasiulymas pasidalinti forume keliones I Tanzanija ispudziais, tai ir pabandysiu padaryt. Rasau su mintim, kad gal kas susigundys palekti iki Afrikos. Pasirinkta Tanzanija todel, kad nedaugelis yra saliu ,kur spali silta(28-30) ir nera rimtu draudimu del viruso. Lapkriti-lietinga, o gruodi ir sausi 35-40 laipsniu. Reikia tik tureti 72 h iki skrydzio testa del koronoviruso  su savimi. Jo prase tik stropus Vilniaus oro uosto darbuotojai. Tanzanijoj, tik uzpyldyt anketa , jog nesergi, susimoket 50$ uz viza ir matuoja I kakta temperatura. Nusipirkom skrydi (1150 eur dviems) Minskas-Stambulas-Zanzibaras, bet likus 2 savaitems,  Turkijos avialinijos panaikino skrydi Stambulas -Zanzibaras. Pinigus grazino po menesio.Teko pirkti Vilnius-Amsterdamas-Kilimandzaras(1350 eur).Siuo metu google ismete ,jog Jutair skraidina is Maskvos tiesiogiai I Zanzibar uz 9999 rublius(110 eur) I viena puse.Pigiau grybu(440 eur dviems), jei ne blefas.Tanzanija saliginai nera brangi salis. Viesbuciai, viruso isplitimo metu , daro iki 50-60% nuolaidas ir neblogas viesbutis pajury kainuoja parai apie 70 euru dviems su pusryciais. Papietauti skaniai vienam juros gerybiu s vyneliu - 10-15 euru. Maistas priimtinas, duag darzoviu ir vaisiu.Brangiausia mesa. Pigios juros gerybes. 2kg papaja turguj pirkau uz 2 $. Dalyje salos yra platus papludimiai su Palangos smeliuku. Buvo 5 zvaigduciu viesbuciai su viskas iskaiciuota(ir alkoholis) 170 eur parai dviems. Vietiniai gyventojai biedni ir taikus. Salis tikrai saugi. Nors nesaugant daiktu , gali ir apvogti. Kelionej tokiu nesutikom. Vietiniai I baltus zmones ziuri is apacios, su nedidele baime, pagarba ir draugiski. Neturi visai tos agresijos, kuria teko matyti PAR. Tik apie simtuka metu praejo nuo vergoves, tai gal dar genuose liko  nuolankumo.
Vietiniai skrydziai nera Brangus- apie 50-60 euru I viena puse zmogui iki Kilimandzaro arba Arusos, priklausomai nuo atstumo. Is Zanzibaro galima skristi iki Kilimandzaro arba Arusos I safari. Jei uzsakineti per Europos operatorius, tai para safari kainuoja apie 320-350 $ zmogui su nakvyne satioruose ar lodzese ir maitinimu. Jei tiesiogiai , per vietinius gidus, tai 230-250 $. Gyvenant paprasciausiose palapinese kempinguose pigiau apie 20-30 %.  Yra savanoje rimti viesbuciai, kur viena naktis kainuoja 1000$ uz para. Pazystamas is Baltarusijos vyko I safari liepos menesi, per pati viruso pradzios ikarsti .Tai jam naktis kainavo tokiuose viesbuciuose  100$ uz para ir safaris kainavo  pigiau nei man. Jei prireiktu , galeciau duoti dvieju gidu telefonus, kurie parenka tura pagal norima biudzeta.
Yra turai paukstininkams savaitei, tai praso apie 3500$ savaitei dviems. As pasirinkau safari standartini , su trim nacionaliniais parkais. Serengetis- didziausias (Juodkalnijos dydzio). Idomus-Ngorongoro. Cia aplink 19 kilometru skersmens uzgesusi  krateri prieskalnese malonios lietaus dziungles. Krateryje nusistovejus eko sistema su ezereliu ir begale gyvunu. Gan savitas Tarangiri, kuriame daugiausiai zalvarniu su prailginta uodega ir alyvine krutinele(Coracias caudatus). Uz viska paprastai ten skaiciuojama ir mokama JAV doleriais(dolerius priima tik nuo  2009 gamybos), tik verta pasikeisti ir vietiniu silingu, nes daznai prireikia smulkesniu pinigu. Esu pora dienu buves safaryje pries 20 metu PAR, Kriugerio nacionaliniam parke . Vaizdas panasus, tik man pasirode , kad cia kiek daugiau gyvunu. Keliai prasti, greitkelis- 80 km per h, vidutinis greitis su dzipu -30-40 km per h. Dzipai- seni kruizeriai ,perdirbti prailginant iki 7 vietu ,be vairuotojo. Mes su Anna keliavom 5 dienas penkiese ir gidas vairuotojas. Kartu buvo porele is Belgijos ir Aleksejus-pozytivus vaikinukas is Maskvos. Visi gidai sneka anglu kalba, jei reikia rusiskai kalbancio , tai papildomai 80 $ parai. Mes issivertem be rusiskai kalbancio. Ispudziai is safari kuo geriausi, tik dzipai su prastokom pakabom stipriai masazuoja 😊 . Safaris vyksta nuo 6-8 ryto iki 18 h vakaro. Tai visi organai atsikrato neblogai.
Gyvunu teko matyti daug. Liutai, leopardas , hienos , servalo kate, šakalai, ivairios antilopes , zyrafos, zebrai, drambliai, raganosis,begemotai ir t.t. Daugumas vaiksto salia dzipo, keliu metro atstumu. Man truko tik gepardo, kurio nepavyko pamatyti. Visa dydiji penketa stebejom. Savanoj zymiai graziau po  balandzio-geguzes liuciu sezono. Tada viskas suzaliuoja. Bet ir dregme padideja, uodu pasidaugina. Maliarijos ir geltonosios siltines skiepu nedarem, tanzanieciai sako, kad nereikia. Sako , kad tos problemos tik Kenijoj, kuri uz 200 km. Nezinau, kaip ten istikro. Neteko girdeti jokiu susirgimo atveju. Viso laikotarpio metu su maskem maciau tik japonus safaryje ir reikia uzsideti skrydzio metu. Gryzus is Tanzanijos , izoliuotis nereikia, nes Tanzanija nera privalomuose sarasuose. Vietiniai langu neturi,tai rimta ventiliacija virusams, manau, nepatinka😊. Pauksciu taip pat pakankamai daug-1172 rusys. Nenorejau kas kelis simtus metru stabdyti vairuotojo, kad nufotografuoti pralekiant pro paukscius, tupincius pakeliui.Gidai daugiau uzsicikline I gyvunus.Kad butu kitaip, reikia tada vaziuoti tik su paukstininkais.Teko matyti viena toki dzipuka Mgorongore-jie juda letai , daznai stabteli, manau , ir marsrutai kiti.  Didesniu medziu ar krumoksniu nedaug, tai sedi kas nors beveik ant kiekvieno. Kai kuriuos egzempliorius pralekus, nuvarvindavau seile. Dzipas sukelia dulkiu debesi, net sustabdzius ir pagryzus-ne faktas , jog dar sedes tavasis paukstis, o pamatai ji , kai beveik susilygini pravaziuodamas Ypac daug plesriuju.
Dzipu gyvunai visai nebijo. Juos priima turbut , kaip didelius taikius nekenksmingus gyvunus. Du trecdaliai pauksciu taip pat nebijo. Bet ,pavyzdziui , paukstis Sekretorius, vis nuskrisdavo kai tik priartedavom iki kokiu 50 metru. Pauksciu daugiau ten, kur netoliese yra ezerai. Turejau nusistates tiksla butinai nufotografuoti penkis paukscius-sekretoriu, afrikini eini, vietini zalvarni ir dvi man naujas tulziu rusis. Plana ivykdziau ir virsijau, tik ne idealiai gavosi sekretorius ir juodai baltas tulzys. Iki siol likes apmaudas,kad puse sekundes pavelavau dviem atvejais- fotografuojant vietini spalvota kukuti ir viena is 14 rusiu ten esanti bitininka, kurio neturiu. Bet neplanuotai pasiseke nufotografuoti man labai grazu pauksti( Raudongalvi trachifona) termitnike. Gidas sake , kad tikrai daug pauksciu prie didziausio afrikos Viktorijos ezero. Iki jo buvo like 100 km, bet marsruto keisti del nakvyniu negalejom.
Viename is jaukiu viesbuciu netoli Arusos, po safario, priklausancio maloniam pagyvenusiam prancuzui su puikia virtuve (Rivertrees Country Inn), ryte isgirdau musiske volunge prie upes. Greit atsikeliau, nulekiau I garsa, pamaciau, bet nepavyko nufotografuot. Baili, kaip ir pas mus. Pirma naktis savanoj buvo kiek stresine, nes Anna negalejo visai uzmigti. Zinojau , kad gyvensim palapinese-satioruose po 40 kvadratiniu metru, atrodo ko cia baimintis, nors itartinai mus stipriai uzrisinejo , suleidus I vidu. Kai atvykus buvo pravestas instruktazas, ziurejom I tai kaip I formaluma. Kiek glumino, kad gyvensim atviroj savanoj ir net tvoru nera. Is vakarienes eiti I savo satiorus patiems grieztai uzdraude. Manem formalumai, bet kai ginkluota palyda pasviete I sona ir parode uz 30 metru slankiojancia Hiena, tai nuomone pakeitem. Visa nakti palei satioro sienas trynesi hienos, ant satioro sokinejo babuinai, salia praejo liesdami palapines trosus buivolai , dramblai nuo stogo kazka vis brauke straubliu, netoliese garsus leido liute, nors Annai pasakiau , kad tai toks paukstis. Tai mano naktis irgi buvo padalinta I uzmigau ir vel turim sveciu.  Anna neramino, kad tie zverys viska uzuodzia, o mes kaip visada I kelione pasieme , del baimes likti alkaniems , apie kilograma vytintos vakume ivairios vistienos produkcijos. Anna pergiveno, kad  zverys viska uzuodzia ir musu nepaliks ramybej kol nepateks I vidu. Dievagojosi, kad daugiau niekada neims 😊. Ryte apsauga sake, kad visus mate ir viska kontroliavo, nors sakem , kad reikejo aiskesnio instrukdazo del miego. Kita naktis buvo rami, nes miegojom jau lodzej. Nors kai vakarienes metu parode mums sutrypta vieta 50 metru nuo musu langu , kur uzpraita nakti 6 valandas liutai puldinejo ir papjove viena buivola, tai manem naktis gali buti taip pat ne is ramiuju.
Velesnes naktis instruktazuose mes jau daugiau klausinejom, o ne klausem 😊 ir viskas buvo ok. Nors , viena nakti,  musu penkiu zvaigduciu satiora prie Maniaro ezero , manem nunes staiga vidurnakti uzejusi audra su lietum. Daznai nakti salia ar labai netoli satioro stovedavo apsauginis masajus, tai viska girdi…, net kas vyksta palapinej…,jokios romantikos- problemele… Buvom uzvaziave I svecius pas vietinius masajus, bet as jau prisiziurejes video,  supratau ,kad tai lievi masajai, kuriems atvaziavus nuo dzipo reikia susimesti 100$. Tikroji kaina 50$-dalinasi su gidais,kurie atveze. Ten , nelabai maloniai atrodantys individai , gyvena baisiose salygose nameliuose is meslo. Turi vadas net viena mobilu telefona . Sake , kas antra diena zmogus eina I didesne gyvenviete, esancia uz 14 km , pakrauti. Po ju susidarem nekokia nuomone apie masajus. Nors jie yra ir kitokie , gyvenantys atokiau nuo keliu, kurie gyvena kaip gyvene turbut ir pries tukstanti metu. Vidutine alga salyje apie 35-40$ per menesi. Pavyzdziui, kylant I Kilimandzaro kalna, nesikai nesa po 20-25 kg ant galvos uz 6-8 $ per para.
Nuskridus I Zanzibara, paprastai poilsis prie juros. Rytinej salos pusej prastesni papludimiai ir dideli atoslugiai (iki pusantro kilometro I toli), o vandens lygis kinta 3 metrus. Taciau maziau zmoniu, daugiau gamtos, ramu. Vakarinej salos dalyje papludimiai platus, nesijaucia taip atoslugiai , bet daugiau zmoniu, ne viruso metu gali priminti ir Turkija.Po sios keliones neatmetu galimybes , jog dar grysiu I Afrika, tik si kart arciau ezeru(pelkiu) ar vandens su daugiau zalumos. Kur vanduo ir siluma , ten knibzda gyvunai ir pauksciai. Kaip pavyzdys galetu buti- Bocvana. Gal ir uzteks, visko neispasakosi. Jei kas domina, klauskit, su malonumu atsakysiu.

« Paskutinį kartą keitė: Spalis 31, 2020, 10:49:08 am sukūrė Valdemaras Norkus »

Eugenijus Kavaliauskas

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Įrašai: 202
    • Žiūrėti profilį
    • Dantis.Net
Ats: Tanzanija-2020
« Atsakymas #1 Įrašytas: Lapkritis 06, 2020, 09:17:55 am »
Nerealiai padirbėta.
Jėga Valdai.
Jau persiunčiau šios istorijos linką keliems keliauninkams.
Dėkui.

Rimantas Stankūnas

  • Newbie
  • *
  • Įrašai: 2
    • Žiūrėti profilį
Ats: Tanzanija-2020
« Atsakymas #2 Įrašytas: Lapkritis 07, 2020, 08:40:12 am »
Tikrai geros paukštienos prišaudyta. Sėkminga išvyka :)